SEO verktyg - vilka finns det?

Vi hjälper dig jämföra alla olika verktyg inom SEO

SEO verktyg - vad är det?

SEO-verktyg är digitala verktyg som används för att optimera din webbplats för sökmotorer. Dessa verktyg kan hjälpa dig att öka din webbplats synlighet i sökmotorresultaten genom att ge dig insikt i dina konkurrenters strategier, sökord som är relevanta för din bransch och potentiella tekniska problem på din webbplats.

SEO-verktyg kan hjälpa dig att spåra och analysera din webbplats trafik, spåra dina sökordrankningar och hitta potentiella problem på din webbplats som kan hindra dig från att ranka högre i sökmotorresultaten. Dessa verktyg kan också hjälpa dig att undersöka konkurrenter och deras sökordstrategier för att hitta nya sökord att rikta in dig på.

Det är viktigt att notera att SEO-verktyg är en del av en större SEO-strategi och bör inte användas som den enda lösningen för att förbättra din webbplats synlighet i sökmotorresultaten. Att ha en väl genomtänkt SEO-strategi, regelbundet publicera kvalitativt innehåll, bygga relevanta länkar och optimera tekniska aspekter på din webbplats är också viktiga faktorer som kan bidra till att förbättra din webbplats SEO-prestanda.

Vilka SEO verktyg finns det?

Det finns många olika SEO-verktyg tillgängliga, från gratis verktyg som Google Analytics och Google Search Console till betalda verktyg som SEMrush och Ahrefs. Varje verktyg har sina egna fördelar och nackdelar, så det är viktigt att välja de verktyg som passar dina specifika behov och budget. Nedan listar vi några olika verktyg du kan använda för din SEO.

Google analytics

Google Analytics är en kostnadsfri webbanalys-tjänst från Google som hjälper webbplatsägare att mäta och analysera trafik på sin webbplats. Med Google Analytics kan du få värdefull information om dina besökare, inklusive hur de hittade din webbplats, vilka sidor de besökte, hur länge de stannade på varje sida, och mycket mer. Denna information kan hjälpa dig att förbättra användarupplevelsen på din webbplats och optimera din marknadsföringsstrategi för att locka till dig fler besökare och potentiella kunder. Google Analytics är en av de mest populära webbanalysverktygen och används av miljontals webbplatser över hela världen.

Fördelar:

Google Analytics ger dig en djupgående inblick i din webbplats prestanda och trafik. Du kan se vilka sidor som är mest populära, vilka sökord som leder till din webbplats och hur länge besökare stannar på din webbplats.

Nackdelar:

Google Analytics kan vara överväldigande för nybörjare och kräver tid för att lära sig hur man använder alla dess funktioner.

Google search console

Google Search Console är en kostnadsfri tjänst från Google som hjälper webbplatsägare att övervaka och förbättra deras webbplats prestanda i sökmotorresultaten. Genom att använda Google Search Console kan du få värdefull information om hur din webbplats presterar i Google-sökningar, inklusive vilka sökord som leder till din webbplats och hur många klick och visningar din webbplats får för varje sökord. Du kan också använda verktyget för att upptäcka tekniska problem som kan hindra din webbplats från att visas i sökresultaten och få tips om hur du kan förbättra din webbplats sökoptimering. Google Search Console är en oumbärlig resurs för webbplatsägare som vill optimera sin webbplats synlighet i sökmotorresultaten och locka till sig mer organisk trafik.

Fördelar:

Google Search Console ger dig insikt i hur Google ser din webbplats. Du kan se vilka sidor som indexeras, vilka sökord som leder till din webbplats och eventuella fel som Google hittar på din webbplats.

Nackdelar:

Google Search Console ger inte fullständig information om din webbplats prestanda utanför Googles sökmotor.

SEMRUSH

SEMrush är en betald digital marknadsföringsplattform som ger användare en mängd olika verktyg för att genomföra sökordsanalys, spåra sökordsrankningar, granska konkurrenter, övervaka sociala medier och mycket mer. Genom att använda SEMrush kan du få värdefull insikt i din egen webbplats och konkurrenternas prestationer på nätet, vilket kan hjälpa dig att utveckla en mer effektiv marknadsföringsstrategi och förbättra din webbplats synlighet i sökmotorresultaten. SEMrush är en mycket användbar plattform för digitala marknadsförare, sökmotoroptimerare och webbplatsägare som vill förbättra sin online närvaro och maximera sin marknadsföringsbudget.

Fördelar:

SEMrush ger dig omfattande information om din webbplats prestanda och dina konkurrenters webbplatser. Du kan se vilka sökord som används mest i din bransch och vilka konkurrenter som rankar högst för dessa sökord.

Nackdelar:

SEMrush är relativt dyrt och kan vara överväldigande för nybörjare.

Ahrefs

Ahrefs är en betald SEO-plattform som ger användare en mängd olika verktyg för att genomföra sökordsanalys, granska konkurrenter, spåra sökordsrankningar, övervaka länkar och mycket mer. Genom att använda Ahrefs kan du få värdefull insikt i din egen webbplats och konkurrenternas prestationer på nätet, vilket kan hjälpa dig att utveckla en mer effektiv SEO-strategi. Ahrefs är ett av de mer populära verktygen som fokuserar på Off page SEO

Fördelar:

Ahrefs är ett kraftfullt verktyg för att undersöka dina konkurrenter och sökord som är relevanta för din bransch. Du kan se vilka webbplatser som länkar till din webbplats och dina konkurrenters webbplatser.

Nackdelar:

Ahrefs är dyrt och har en hög inlärningskurva.

Accuranker

AccuRanker är en betald SEO-plattform som är specialiserad på spårning av sökordsrankningar i sökmotorer, såsom Google och Bing. Plattformen erbjuder realtidsrankningsuppdateringar, sökordspositionsspårning på global eller lokal nivå, konkurrentanalys och rapportering av nyckelordstrender.

Fördel:

En fördel med AccuRanker är dess höga precision i rankningsspårning, vilket är en viktig faktor i att optimera webbplatsens sökmotoroptimering. AccuRanker ger också användare tillgång till användarvänliga och lättförståeliga rapporter.

Nackdel:

En nackdel med AccuRanker kan vara priset, vilket kan vara högre än andra liknande plattformar. Det kan också vara mindre lämpligt för användare som vill ha en bredare analys av sin webbplatsprestanda, då AccuRanker fokuserar främst på sökordsrankningar.

SurferSEO

SurferSEO är en betald SEO-plattform som använder sig av maskininlärning för att analysera sökordsrankningar och ge användare rekommendationer för att optimera sin webbplats. Plattformen erbjuder en mängd olika verktyg, inklusive en sökordsanalys, site audit, konkurrentanalys och mer.

Här är några sätt på hur du kan använda SurferSEO för att förbättra din SEO-strategi:

Sökordsanalys: SurferSEO erbjuder en sökordsanalysmotor som kan hjälpa dig att identifiera relevanta sökord och deras sökvolym. Genom att använda SurferSEO:s sökordsanalys kan du hitta de mest effektiva sökorden att rikta in dig på för att öka din webbplats synlighet och trafik.

Sidanalys: SurferSEO erbjuder också en sidanalysmotor som kan analysera din webbplats eller en specifik sida och ge rekommendationer för att förbättra dess SEO-effektivitet. Detta inkluderar optimering av metadata, innehåll, struktur och mycket mer.

Konkurrentanalys: SurferSEO har en konkurrentanalysmotor som kan hjälpa dig att identifiera och analysera konkurrenterna på din nisch. Genom att använda konkurrentanalysen kan du få insikt i deras SEO-strategier, vilka sökord de riktar in sig på och hur du kan förbättra din egen webbplats för att konkurrera med dem.

Optimering av innehåll: SurferSEO kan också hjälpa dig att optimera ditt innehåll för specifika sökord. Genom att analysera de topprankade sidorna för specifika sökord, kan SurferSEO ge dig rekommendationer för hur du kan skriva ditt innehåll för att matcha de bästa SEO-praktikerna.

Fördelar:

Fördelar med SurferSEO inkluderar dess höga precision och användarvänlighet, med lättförståeliga rekommendationer som kan hjälpa användare att förbättra sin webbplats SEO-effektivitet.

Nackdelar:

Nackdelar kan inkludera dess högre pris i jämförelse med andra SEO-plattformar, och att det kan vara mindre lämpligt för användare som vill ha en bredare analys av sin webbplats prestanda, då SurferSEO fokuserar främst på sökordsanalys och optimering.

Screaming Frog

Screaming Frog är en populär SEO-verktyg som kan användas för att analysera tekniska aspekter av en webbplats. Verktyget crawlar en webbplats och ger en djupgående analys av dess struktur, länkar och metadata.

Här är några anledningar till varför Screaming Frog är bra:

 

 • Webbplatsanalys: Screaming Frog är en kraftfull webbcrawler som kan användas för att analysera tekniska aspekter av en webbplats. Genom att använda verktyget kan du snabbt och enkelt hitta problem som saknade sidor, felaktiga länkar, duplicerat innehåll, meta-beskrivningar, titlar och mycket mer.
 • Användarvänlighet: Ett annat stort plus med Screaming Frog är dess användarvänlighet. Verktyget är lätt att använda och kommer med en intuitiv gränssnitt som gör det enkelt att navigera. Det finns också gott om resurser tillgängliga online för att hjälpa nya användare att komma igång.
 • Skalbarhet: Screaming Frog är också skalbart, vilket betyder att det fungerar lika bra för små webbplatser som för stora webbplatser. Oavsett om du har en enkel blogg eller en komplex e-handelswebbplats kan Screaming Frog hjälpa dig att hitta tekniska problem och förbättra din webbplats prestanda.
 • Automatisering: Slutligen, Screaming Frog har också flera automatiseringsfunktioner som kan hjälpa dig att spara tid. Till exempel kan verktyget konfigureras för att automatiskt skicka rapporter till dig eller för att köra regelbundna kontroller av din webbplats.

Fördelar:

Fördelar med Screaming Frog inkluderar dess användarvänlighet och omfattande funktionalitet för att hitta tekniska SEO-problem.

Nackdelar:

Nackdelar kan inkludera dess begränsade fokus på tekniska aspekter av en webbplats, vilket betyder att det kan behöva kompletteras med andra SEO-verktyg för att få en komplett analys av en webbplats prestanda. Screaming Frog kan användas för att optimera en webbplats struktur, upptäcka bortglömda sidor, identifiera 404-fel, hitta duplicerat innehåll och mer.

  CHATGTP

  ChatGPT är i grund och botten inte ett SEO-verktyg utan en AI-driven Chatbot, men det finns några fördelar och nackdelar med att använda ChatGPT som ett SEO-verktyg.

  Fördelar:

  Snabb och enkel åtkomst: Eftersom ChatGPT är en chattbaserad plattform, kan användare enkelt få åtkomst till SEO-information utan att behöva ladda ner någon programvara eller logga in på en annan plattform.

  Omfattande kunskapsbas: ChatGPT har tillgång till en stor mängd SEO-information och kan ge användare svar på nästan alla frågor som rör SEO. Detta kan vara särskilt användbart för personer som är nya på SEO och behöver en grundlig introduktion till ämnet.

  Personlig support: ChatGPT kan också användas för personlig support och kan ge användare råd om deras specifika SEO-problem. Detta kan vara särskilt användbart för småföretagare som inte har en egen SEO-specialist.

  Nackdelar:

  Begränsad funktionalitet: ChatGPT är inte designad specifikt som ett SEO-verktyg, vilket innebär att dess funktionalitet är begränsad jämfört med dedikerade SEO-verktyg som SEMrush eller Ahrefs.

  Begränsad anpassning: Eftersom ChatGPT är en färdig AI-drivna Chatbot, finns det begränsade möjligheter till anpassning, vilket kan göra det svårt att anpassa verktyget efter dina specifika behov.

  Beroende av AI-teknik: Slutligen, eftersom ChatGPT är beroende av AI-teknik, kan dess svar på SEO-frågor ibland vara missvisande eller inkonsekventa.

  Answerthepublic

  AnswerThePublic är ett gratis verktyg för sökordsplanering som kan vara mycket användbart för SEO. Verktyget samlar in och visualiserar frågor och söktermer som människor använder när de söker efter specifika ämnen online. På så sätt kan AnswerThePublic hjälpa användare att skapa innehåll som är inriktat på sökordsfraser som faktiskt används av målgruppen.

  Fördelar:

  • Hjälper till att hitta relevanta sökfraser: AnswerThePublic ger en omfattande lista över frågor och söktermer som människor använder för att söka efter specifika ämnen. Detta kan vara särskilt användbart för att hitta relevanta sökfraser som inte är uppenbara vid första anblicken.
  • Visualiserar sökfraserna: AnswerThePublic visualiserar sökfraserna i en grafisk form, vilket gör det enkelt att se vilka termer som används oftast och vilka som är mindre vanliga. Detta kan hjälpa användare att prioritera vilka sökfraser de ska fokusera på.
  • Gratis att använda: AnswerThePublic är ett gratis verktyg, vilket gör det till ett prisvärt alternativ för mindre företag eller enskilda bloggare.

   Nackdelar:

   • Begränsad funktionalitet: AnswerThePublic är ett relativt enkelt verktyg, vilket innebär att dess funktionalitet är begränsad jämfört med mer avancerade SEO-verktyg.
   • Endast för sökordsplanering: AnswerThePublic är enbart ett verktyg för sökordsplanering och ger inte användare några konkreta åtgärder för att optimera sin webbplats för sökmotorer.
   • Begränsat geografiskt fokus: Verktyget är främst inriktat på engelska sökfraser och fungerar bäst för att optimera webbplatser på engelska. Det kan vara mindre användbart för webbplatser som är på andra språk eller riktar sig till andra regioner än USA eller Storbritannien.

    SE Ranking

    SE Ranking är en webbaserad plattform för SEO-verktyg som hjälper användare att övervaka och analysera sin webbplats prestanda i sökmotorer. Med SE Ranking kan användare utföra sökordsanalys, spåra sina sökordrankningar, övervaka deras konkurrenter, analysera webbplatsens tekniska aspekter, och mycket mer.

    Fördelar:

    • Allt-i-ett SEO-verktyg: SE Ranking tillhandahåller en rad olika verktyg för att hantera olika SEO-uppgifter på ett och samma ställe. Detta innebär att användare inte behöver använda flera olika verktyg för att optimera sin webbplats.
    • Konkurrentanalys: SE Ranking låter användare övervaka deras konkurrenters sökordsrankningar och webbplatsprestanda. Detta kan ge värdefull insikt i vad konkurrenterna gör rätt och fel, och hjälpa användare att anpassa sin egen strategi.
    • Omfattande rapporter: SE Ranking genererar omfattande rapporter om sökordsrankningar, webbplatsprestanda och konkurrentanalys. Detta kan hjälpa användare att snabbt identifiera problemområden och vidta åtgärder för att förbättra sin webbplats prestanda.

     Nackdelar:

     • Lärkurva: SE Ranking kan vara ganska komplicerat för nybörjare, och det kan ta lite tid att lära sig hur man använder alla verktyg.
     • Priset: SE Ranking erbjuder en mängd olika prispaket, men det kan bli dyrt för mindre företag eller enskilda bloggare.
     • Viss begränsning: SE Ranking har vissa begränsningar när det gäller sökordsanalys och konkurrentanalys. Det kan inte ge en lika omfattande analys som vissa andra SEO-verktyg på marknaden.

      MOZ

      Moz är ett populärt SEO-verktyg som erbjuder en mängd olika funktioner för att hjälpa användare att förbättra sin webbplats synlighet i sökmotorer. Med Moz kan användare analysera sin webbplats tekniska aspekter, göra sökordsforskning, övervaka sin sökordsrankning, och mycket mer. Verktyget är likt SEMrush och Ahrefs.

      Fördelar:

      • Sökordsforskning: Moz erbjuder en omfattande sökordsforskningsfunktion som kan hjälpa användare att hitta relevanta sökord för sin webbplats och optimera sin innehållsstrategi.
      • Webbplatsanalys: Moz har också en webbplatsanalysfunktion som kan hjälpa användare att identifiera tekniska problem som påverkar webbplatsens prestanda i sökmotorer.
      • Gemenskap: Moz har en stor och aktiv gemenskap av användare och experter som kan hjälpa användare att lösa problem och få insikt i de senaste SEO-trenderna.

       Nackdelar:

       • Priset: Moz kan vara dyrt för mindre företag eller enskilda bloggare, särskilt om man vill ha tillgång till alla funktioner och verktyg.
       • Inlärningskurva: Moz har många funktioner och verktyg, så det kan ta tid att lära sig hur man använder allt.
       • Begränsningar: Moz har vissa begränsningar när det gäller konkurrentanalys och vissa andra SEO-funktioner, vilket kan vara ett problem för vissa användare.
         Samin Panah

         Samin Panah

         Grundare CROSEO

         Hjälp med digital marknadsföring?

         Har du funderingar gällande digital marknadsföring? Vi är ganska trevliga och vänliga, så prova kontakta oss så kontaktar vi dig för att ha en skön pratstund helt enkelt!

         Location

         Turning Torso 6004,
         211 15 Malmö,
         Skåne, Sverige

         +46(0)763099293

         info@croseo.se

         Följ oss på sociala medier