Rendering - vad är det?

Vi går igenom rendering och varför det är viktigt

Vad är rendering?

Rendering är processen där en webbläsare hämtar, tolkar och visar en webbsida för en användare. Det är en viktig del av webbutvecklingsprocessen eftersom det påverkar hur snabbt en sida kan laddas och hur användarvänlig den är.

När en webbsida laddas in i en webbläsare skickas HTML-, CSS- och JavaScript-kod till webbläsaren. Webbläsaren tolkar och renderar sedan koden för att visa webbsidan för användaren. Rendering kan också inkludera tillägg av interaktivitet och animationer med hjälp av JavaScript. 

Är rendering viktigt för SEO?

Ja, rendering är viktigt för SEO eftersom sökmotorer, inklusive Google, använder rendering för att indexera webbsidor och förstå deras struktur och innehåll. Om en webbsida inte kan renderas korrekt kan det påverka dess synlighet i sökresultaten. Därför är det viktigt att säkerställa att en webbsida kan renderas korrekt av sökmotorer och att optimera renderingstiden för att förbättra användarupplevelsen och SEO. 

Hur du kan se ifall Google kan rendera ut koden

Det finns flera sätt att se om Google kan rendera ut koden på din sida. Här är några sätt:

 

 • Använd Google Search Console: Google Search Console är en gratis webbtjänst som hjälper dig att övervaka och underhålla din webbplats för sökresultat. Gå till “URL-inspektion” i Search Console och ange URL:en för din sida för att se om Google kan rendera den. Om det finns problem med renderingen visas felmeddelanden och information om vad som behöver åtgärdas.
 • Använd Fetch as Google-verktyget: I Google Search Console kan du också använda “Fetch as Google”-verktyget för att se hur Googlebot renderar din sida. Verktyget gör det möjligt för dig att se din sida precis som Googlebot ser den och hjälper dig att identifiera eventuella renderingproblem.
 • Använd en webbläsarbaserad verktyg: Det finns flera verktyg som kan hjälpa dig att se hur din sida renderas i olika webbläsare. Ett av dessa verktyg är “BrowserStack”, som låter dig testa hur din sida ser ut på olika webbläsare och enheter.
 • Använd JavaScript-testverktyg: Om din sida innehåller mycket JavaScript-kod kan du använda verktyg som “Google Lighthouse” eller “Chrome DevTools” för att testa hur JavaScript-koden påverkar renderingen av din sida.

  Undersök ifall viktiga resurser kan läsas in

  För att analysera om alla resurser på en webbsida kan läsas in av Google, kan man använda verktyget “Google Search Console”.

  I Google Search Console kan du gå till fliken “Indexeringsstatus” och se om Google har stött på några problem med att indexera dina webbsidor. Om Google har haft problem att läsa in vissa resurser på din webbplats, såsom bilder eller JavaScript-filer, visas det här.

  Du kan också använda verktyget “Google PageSpeed Insights” för att analysera hur snabbt dina webbsidor laddar och om alla resurser kan läsas in snabbt och korrekt. Verktyget ger en rapport som visar hur väl din webbplats presterar och ger förslag på hur du kan optimera för att förbättra laddningstiden och säkerställa att alla resurser kan läsas in korrekt.

   Sammanfattning

   Rendering är processen där webbläsaren tolkar och presenterar HTML-, CSS- och JavaScript-koden på en webbsida för användaren. Rendering är viktigt för SEO eftersom sökmotorer använder rendering för att indexera webbsidor och förstå deras struktur och innehåll. Om en webbsida inte kan renderas korrekt kan det påverka dess synlighet i sökresultaten.

   För att se om Google kan rendera ut koden på en sida finns det flera verktyg som kan användas, inklusive Google Search Console, Fetch as Google-verktyget, webbläsarbaserade verktyg och JavaScript-testverktyg. Genom att använda dessa verktyg kan man identifiera eventuella problem med renderingen och optimera webbsidan för bättre SEO och användarupplevelse.

   Samin Panah

   Samin Panah

   Grundare CROSEO

   Hjälp med digital marknadsföring?

   Har du funderingar gällande digital marknadsföring? Vi är ganska trevliga och vänliga, så prova kontakta oss så kontaktar vi dig för att ha en skön pratstund helt enkelt!

   Location

   Turning Torso 6004,
   211 15 Malmö,
   Skåne, Sverige

   +46(0)763099293

   info@croseo.se

   Följ oss på sociala medier