Meta beskrivning

Vill du veta vad meta beskrivning är och hur du kan använda det?

Vad är en meta beskrivning och varför är den viktig?

En meta beskrivning är en kort sammanfattning av innehållet på en webbsida. Den visas vanligtvis i sökresultaten under sidans titel och hjälper användare att förstå vad sidan handlar om. En välformulerad meta beskrivning kan också öka chanserna att en användare klickar på länken till sidan.

Så hur skapar man en effektiv meta beskrivning?

Använd rätt längd: En meta beskrivning bör inte vara för lång eller för kort. Det rekommenderade antalet tecken är mellan 135-160.

Använd relevanta sökord: Det är viktigt att använda sökord som är relevanta för innehållet på sidan. Detta hjälper sökmotorer att förstå vad sidan handlar om och ökar chanserna att den visas i sökresultat för relevanta sökfraser.

Skapa en lockande beskrivning: En meta beskrivning ska vara engagerande och intressant för användaren. Försök att locka användaren att klicka på länken genom att beskriva sidans innehåll på ett spännande sätt.

Duplicerade meta beskrivningar

En annan viktig faktor att tänka på när det gäller meta beskrivningar är att undvika duplicering. Om flera sidor på din webbplats har samma meta beskrivning kan det skada din sökmotoroptimering. Varje sida på din webbplats bör ha en unik meta beskrivning som återspeglar dess specifika innehåll.

Generiska beskrivningar

En annan faktor som kan påverka din meta beskrivnings effektivitet är att undvika att använda alltför generiska beskrivningar. Genom att använda unika och specifika ord kan du hjälpa sökmotorer att bättre förstå vad din sida handlar om och på så sätt öka chanserna att sidan visas för relevanta sökfraser.

Inkludera sekundära sökord

Sekundära sökord som kan inkluderas i meta beskrivningarna är sökord som är relaterade till det huvudsakliga sökordet för sidan. Detta kan hjälpa till att öka chanserna att din sida visas i sökresultat för en bredare uppsättning sökfraser och locka fler användare till din webbplats

Är meta beskrivning en rankningsfaktor?

Det är viktigt att notera att en meta beskrivning inte är en direkt rankningsfaktor för sökmotorer. Det betyder att sökmotorer inte använder meta beskrivningen som en avgörande faktor när de bestämmer vilka webbsidor som ska visas högst upp i sökresultaten.

Men trots detta är meta beskrivningen fortfarande viktig för en webbsida. Detta beror på att en välformulerad och engagerande meta beskrivning kan öka chansen för att besökare klickar på en länk och besöker webbsidan. Ju fler besökare som besöker en webbsida, desto större är chansen att sökmotorerna uppfattar sidan som relevant och av hög kvalitet, vilket kan bidra till en bättre placering i sökresultaten över tid.

Så, även om en meta beskrivning inte är en direkt faktor för sökmotorrankningar, kan det fortfarande vara en viktig del av en effektiv sökmotoroptimeringsstrategi genom att locka besökare att klicka på en länk och besöka webbsidan.

Vad tänker era besökare?

Besökare som tittar på en meta beskrivning, som är en kort sammanfattning av innehållet på en webbsida, brukar tänka på följande:

Är den relevanta för deras sökning? Besökare kommer att titta på meta beskrivningen för att se om den innehåller relevanta nyckelord och beskriver innehållet på ett sätt som matchar deras sökning.

Ger den en klar och tydlig beskrivning av vad webbsidan handlar om? Besökare vill ha en snabb överblick över vad de kan förvänta sig på webbsidan och om den kan hjälpa dem att lösa deras problem eller svara på deras frågor.

Är den engagerande och väcker intresse? En meta beskrivning som är skriven på ett sätt som väcker intresse och lockar besökare att klicka på länken kan öka sannolikheten för att de besöker webbsidan.

Är den korrekt och tillförlitlig? Besökare vill ha förtroende för att informationen på webbsidan är tillförlitlig och relevant för deras behov. En meta beskrivning som ger en korrekt och tydlig beskrivning av innehållet kan hjälpa till att bygga förtroende hos besökarna.

Bra att tänka på

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att meta beskrivningar inte är den enda faktorn som påverkar din sökmotoroptimering. Det finns många andra faktorer att tänka på, som till exempel sidans titel, innehåll, länkstruktur och många andra. Genom att tänka på alla dessa faktorer och arbeta aktivt med din sökmotoroptimering kan du hjälpa din webbplats att rankas högre i sökresultaten och locka fler användare till din webbsida.

Samin Panah

Samin Panah

Grundare CROSEO

Hjälp med digital marknadsföring?

Har du funderingar gällande digital marknadsföring? Vi är ganska trevliga och vänliga, så prova kontakta oss så kontaktar vi dig för att ha en skön pratstund helt enkelt!

Location

Turning Torso 6004,
211 15 Malmö,
Skåne, Sverige

+46(0)763099293

info@croseo.se

Följ oss på sociala medier