Digital marknadsföring

Vill du veta vad digital marknadsföring är och vilka typer det finns?

Vad är digital marknadsföring?

Digital marknadsföring innebär all kommunikation som sker via digitala kanaler och plattformar. Digital marknadsföring innebär alltså marknadsföring via digitala kanaler. Vad som anses vara digitala kanaler och plattformar är allt från Google sök, sociala medier och mail. Digital marknadsföring handlar om att få din målgrupp att hitta dig via digitala kanaler. 

Digital marknadsföring handlar inte bara om att synas på digitala kanaler, utan också om att kommunicera och interagera med din målgrupp på ett meningsfullt sätt. Det handlar om att skapa en närvaro på nätet och bygga varumärkesmedvetenhet genom att använda olika typer av innehåll som blogginlägg, videor, bilder och ljudklipp.

En av fördelarna med digital marknadsföring är att det ger företag möjlighet att nå en global publik utan att behöva investera i dyra traditionella marknadsföringskampanjer. Istället kan man använda sig av riktad annonsering och andra tekniker för att nå en specifik målgrupp.

Digital marknadsföring är också mätbar, vilket innebär att man kan analysera resultatet av sina marknadsföringskampanjer och göra justeringar för att öka avkastningen på investeringen. Genom att använda olika verktyg för analys och spårning av data kan man få en bättre förståelse för vad som fungerar och vad som inte fungerar i ens digitala marknadsföringsstrategi.

Digital marknadsföring är framtidens marknadsföring

Genom åren har sättet vi marknadsför vår verksamhet på ständigt förändrats. Anledningen till förändringen är att vi digitaliseringen. Teknologin utvecklas ständigt och användningen av teknologin ökar succesivt varje år.  Det innebär att nå potentiella kunder genom traditionella metoder inte längre är så effektivt som det var ett par år sedan. Att spendera pengar på traditionell marknadsföring för att skapa varumärkekännedum är som att sätta in pengar i en automat som du redan vet är sönder. Istället vänder vi oss till digital marknadsföring för att marknadsföra vår verksamhet. När du jobbar med digital marknadsföring försöker du nå så många som möjligt genom digitala kanaler. Nedan kan ni se exempel på vilka de olika digitala kanalerna är.

Digitala kanaler

Sociala medier

Sociala medier har blivit väldigt populärt på senaste. De flesta människorna använder sig faktiskt av sociala medier och allt fler företag har börjat skapa konton. Det finns flera typer av sociala medier men de som är mest effektiva och som används mest i Sverige är Facebook, Instagram och Linkedin. Många har även börjat använda Twitter men inte i den nivån som med Facebook, Instagram och Linkedin. 

Sociala medier har verkligen revolutionerat sättet på vilket vi kommunicerar med varandra och företag har insett potentialen i att nå ut till sin målgrupp genom dessa plattformar. Genom att skapa profiler på sociala medier kan företag nå ut till en bredare publik och skapa en mer personlig relation med sina kunder och potentiella kunder.

Facebook är en av de största sociala mediaplattformarna i världen med över två miljarder aktiva användare. Genom att skapa en företagssida på Facebook kan företag dela innehåll som till exempel produktinformation, nyheter, evenemang och kampanjer. Företag kan också använda Facebook som en plats för att få feedback från kunder och besvara deras frågor.

Instagram är en annan populär social mediaplattform som främst fokuserar på bild- och videodelning. Instagram är särskilt effektivt för företag som säljer produkter eller tjänster som är visuellt tilltalande. Genom att skapa en företagsprofil på Instagram kan företag visa upp sina produkter eller tjänster på ett engagerande sätt och samtidigt nå ut till en bredare publik.

Linkedin är en professionell social mediaplattform som används för att bygga upp professionella nätverk och kommunicera med andra yrkesverksamma. Företag kan använda Linkedin för att rekrytera nya medarbetare, dela relevant innehåll med sin målgrupp och för att nätverka med andra företag och yrkesverksamma.

Twitter är en annan populär social mediaplattform som används för att dela korta meddelanden, så kallade tweets, med en stor publik. Företag kan använda Twitter för att dela nyheter, kampanjer, produktlanseringar eller för att ge kundsupport.

I dagens digitala värld är det viktigt för företag att ha en närvaro på sociala medier för att nå ut till sin målgrupp. Genom att använda sociala medier på ett effektivt sätt kan företag bygga upp sin varumärkesimage, öka försäljningen och skapa lojala kunder.

Sociala Medier

Hemsida

Idag är hemsidan ett av de viktigaste verktygen när det kommer till digital marknadsföring. Det har blivit en norm bland företag att man ska ha en hemsida. I takt med tekniken teknikens och digitaliseringens kontakta utveckling går framåt innebär det att allt fler människor använder sökmotorer, om de inte kan hitta dig på sökmotorer vet de inte om att du finns. Det positiva med att marknadsföra sig digitalt genom en hemsida är att all info du vill förmedla kunden kan du förmedla på en gång. Genom att ha en hemsida kan du jobba med att synas mer genom SEO men även genom att konvertera dina besökare till kunder med CRO.

 

Att ha en hemsida har blivit en viktig del av en företags digitala närvaro och det är något som alla företag, oavsett bransch, bör ha. En hemsida ger företaget möjlighet att nå ut till en bredare publik och förmedla all den information som behövs för att kunderna ska kunna ta beslut om att köpa produkter eller tjänster från företaget.

En viktig aspekt av att ha en hemsida är att den ska vara sökmotoroptimerad. Genom att optimera hemsidan för sökmotorer kan företaget få högre placeringar på sökresultatsidor och på så sätt öka synligheten för potentiella kunder. Detta kan göras genom att använda relevanta sökord på hemsidan, skapa bra länkar och genom att ha en välstrukturerad och användarvänlig hemsida.

En annan viktig faktor att ta hänsyn till när det kommer till att marknadsföra sig digitalt är konverteringsoptimering, eller CRO. Genom att optimera hemsidan för konvertering kan företaget öka chansen att besökare på hemsidan faktiskt blir kunder. Det kan handla om att använda en tydlig call-to-action, att skapa en bra användarupplevelse eller att erbjuda förmåner och rabatter för att öka köpintresset.

För att skapa en effektiv hemsida behöver man även ta hänsyn till design och användarvänlighet. Hemsidan ska vara lätt att navigera och informationen som presenteras ska vara lätt att förstå. Det är också viktigt att hemsidan är responsiv, det vill säga att den anpassar sig efter den enhet som används för att besöka den. Många människor använder sina mobila enheter för att söka information på nätet och en responsiv hemsida är därför ett måste för att säkerställa en bra användarupplevelse.

Hemsida

Affiliate marknadsföring

Affiliate marknadsföring är en väldigt effektiv metod som funnits en längre tid men börjat ta fart nu igen. Det är en teknik som gjort det möjligt för både individer som influensers men även företag att tjäna provision på att förmedla kunder vidare till ett företag för köp. Detta är en metid som används mest vid E-handel. Detta används genom CPO vilket innebär cost per order. För varje köp so  görs genom att en person eller företag refererat en kund till att exempelvis köpa en produkt får den en procent av köpet av just den produkten. Exempelvis ifall du har en e-handel som säljer en klocka för 100 kronor och en kund har blivit refererad till dig från ett företag du har samarbete med och ni kommit överens över att de ska få 10% för varje kund de skickar till dig så behåller du 90kronor och samarbetspartnern får 10 kronor.

Affiliate marknadsföring är en metod som passar utmärkt för företag som vill öka sin försäljning men också för individer som vill tjäna extra pengar genom att rekommendera produkter eller tjänster som de tror på och själva använder. Det är en win-win situation för båda parter då företaget får en ny kund och den som refererat kunden får provision på köpet.

Företag som vill använda sig av affiliate marknadsföring behöver oftast anmäla sig till ett affiliate-nätverk där man kan hitta potentiella samarbetspartners. Det finns många affiliate-nätverk att välja mellan och det är viktigt att välja rätt nätverk för att hitta samarbetspartners som passar för ens egen verksamhet.

En fördel med affiliate marknadsföring är att det inte kräver någon större investering från företaget för att komma igång. Det är en kostnadseffektiv metod då företaget endast behöver betala provision när en kund faktiskt genomför ett köp. Dessutom kan affiliate marknadsföring hjälpa företaget att öka sin synlighet genom att samarbetspartnern marknadsför företaget på sin egen plattform.

För individer som vill tjäna pengar genom affiliate marknadsföring är det viktigt att ha en plattform som har en relevant målgrupp för de produkter eller tjänster man vill marknadsföra. Det kan vara en blogg, en Youtube-kanal, en Instagram-profil eller en egen hemsida. Det är också viktigt att ha en ärlig och transparent approach gentemot sina följare och läsare för att bygga förtroende och inte skada sin egen trovärdighet.

Affiliate marknadsföring

SEO – sökmotorpotimering

SEO kommer från engelskans ”search engine optimization” och går under namnet sökmotoroptimering i Sverige. Varje sekund sker det över 70.000 Google-sökningar i världen och i bara Sverige sker det över 55 miljoner sökningar per dag varav 95% av dessa sökningarna stannar på första sidan. SEO är en digital marknadsföringsstrategi som förbättrar din webbplatsrankning i sökmotorresultat. Det handlar om att identifiera vilka nyckelord och fraser din målgrupp använder när de letar efter produkter eller tjänster som faller i din kategori, och sedan arbeta för att ranka bra på dessa sökningar. SEO tillåter dig att hålla koll på din volym och trafik vilket underlättar när det är dags för kampanjer. Du vet då vilka sökord som ger resultat och vilka som inte ger resultat. Genom SEO optimerar din hemsida baserat på algoritmer för att påverka din placering på sökmotorer. Din placering hamnar under kategorin organisk resultat och visas som resultat efter annonser. SEO består av 5 delar vilket är on page SEO, off page SEO, innehållsoptimering, konkurrentanalys och sökordsanalys.

Digital marknadsföring SEO

%

Använder Google som sökmotor

Sökningar varje dag i Sverige

SEM

SEM står för search engine marketing och är en form av PPC. På denna marknadsföringsmetod köper du sökord som du annonseras på i Google. Som det visas på bilden nedan gäller SEM de annonser som kommer längst upp eller lägst ner i Google sökresultat efter att du sökt på ett visst sökord. 

SEM är en mycket effektiv form av digital marknadsföring som ger dig möjlighet att nå ut till en stor och relevant publik på en mycket kort tid. När du använder SEM köper du en annonsplats som visas för potentiella kunder som söker efter specifika sökord eller fraser. Genom att köpa annonser på relevanta sökord kan du placera ditt företag högt upp i sökresultatet och därmed öka din synlighet på Google.

SEM är en mycket effektiv metod för att öka trafiken till din hemsida och generera fler klick och konverteringar. Detta beror på att annonserna som visas på Google är riktade till en mycket specifik målgrupp som söker efter exakt det som du erbjuder. Du kan också optimera dina annonser för att nå ut till potentiella kunder baserat på geografisk plats, språk och andra faktorer, vilket ökar dina chanser att nå ut till rätt publik.

Även om SEM kan vara en dyr marknadsföringsmetod, ger den också snabba resultat som kan vara mycket värdefulla för ditt företag. Du kan också mäta din framgång och ROI med hjälp av Google Ads-verktygen, vilket ger dig möjlighet att finjustera din strategi och få ännu bättre resultat över tid.

 

Google ads

PPC

PPC står för pay per click (betala per klick) vilket likt SEM består av att du även här köper sökord som du väljer att annonsera på kanaler som Facebook, Instagram, Linkedin, Twitter, Youtube eller Google. Det förekommer i form av kampanjer i sociala medier när du jobbar med digital marknadsföring. Med PPC kan du även inrikta dig mot din nisch genom att annonsera mot ett eller flera geografiska platser eller mot specifika intressen din målgrupp har. Du kan även gå efter demografi vilket innefattar bland annat kön och ålder.

PPC är en form av digital marknadsföring där du endast betalar när någon faktiskt klickar på din annons. Detta gör att du endast betalar för de klick som faktiskt leder till besök på din hemsida eller till en önskad handling, som exempelvis en produktköp eller att någon fyller i ett kontaktformulär på din hemsida.

Fördelen med PPC är att du har full kontroll över din budget och kan sätta en gräns för hur mycket du vill betala per klick och hur mycket du totalt vill spendera på din annonskampanj. Detta gör det möjligt att få mycket mer precist resultat jämfört med traditionell marknadsföring, där det är svårt att mäta exakt hur många personer som har sett eller reagerat på din annons.

PPC är också en mycket flexibel metod, då du enkelt kan justera dina annonser och sökord efter behov. Du kan exempelvis testa olika annonsvarianter eller olika sökord för att se vilka som ger bäst resultat och sedan fokusera på dessa. På så sätt kan du optimera din annonskampanj för att få så många relevanta klick som möjligt och maximera din avkastning på investeringen.

Sökordsanalys

Content marketing

Man brukar säga content is king i marknadsföringsvärlden vilket innebär att ditt innehåll är din främsta resurs. Det är genom ett bra innehåll du får en större kundbas. Med bra innehåll kan du öka sannolikheten för konverteringar som sker på dina kanaler. Innehåll är en grundläggande faktor när det kommer till SEO och med bra innehåll kan du även öka din placering på sökmotorer. Du vill trots allt fånga läsarens intresse. En effektiv metod när det kommer till att skriva innehåll är AIDA modellen. Modellen består av medvetenhet, intresse, önskan och slutligen handling.

Medvetenhet

Medvetenhet innebär att fånga målgruppens uppmärksamhet. Detta brukar oftast göras i titeln, genom att skriva en anpassad titel till din målgrupp ökar chansen för att de ska klicka på sidan.

Intresse

Nu har du fått läsarens uppmärksamhet och vill stimulera intresse för att hålla kvar läsaren på din sida och möjligen att läsaren kollar vidare på din hemsida. För att fånga intressen behöver du fortsätta på temat du skrivit i titeln.

 

Vilja

Tredje steget är vilja och det är här du vill bygga en stark vilja bland målgruppen. Det mest effektiva sättet att göra detta på är listpunkter. Chansen att människor gör ett val är större när valen är begränsade.

Handling

Sista delen handlar om att konvertera din trafik till den önskade handlingen. Det kan vara allt från att köpa en produkt till att prenumerera på en tjänst. Du behöver vägleda läsaren i detta fall till den önskade handlingen.

E-postmarknadsföring

E-postmarknadsföring är en gammal metod som fortfarande är verksam hos de flesta företagen med möjlighet till automatisering. E-postmarknadsföring passar bra för segmentering och är en kostnadseffektiv kanal. 

E-postmarknadsföring är en marknadsföringsmetod där företag skickar ut e-postmeddelanden till en lista över prenumeranter eller potentiella kunder. Dessa meddelanden kan användas för att främja produkter eller tjänster, sprida information eller för att hålla kunderna uppdaterade om nyheter eller erbjudanden. Det som gör e-postmarknadsföring så effektivt är att det är en direkt kommunikation med kunden. Detta möjliggör för företaget att ha en mer personlig kommunikation med kunden, vilket ökar chansen för en framgångsrik försäljning.

Företag kan använda e-postmarknadsföring för att segmentera sin målgrupp. Genom att samla in information om kunden kan företaget skicka anpassade e-postmeddelanden baserat på exempelvis kön, ålder eller tidigare köpbeteende. Detta ökar chansen för att kunden ska känna sig mer engagerad och intresserad av produkten eller tjänsten.

Ett annat positivt med e-postmarknadsföring är att det är en kostnadseffektiv kanal. Istället för att skicka ut dyra reklamkampanjer eller annonsering i tidningar och magasin kan företag använda e-postmarknadsföring till en bråkdel av kostnaden. Det är även möjligt att automatisera e-postmeddelanden vilket innebär att företaget kan skicka ut meddelanden i förväg eller när en viss handling utförs, exempelvis en ny prenumeration.

E-Post marknadsföring

Reklamvideo

Man brukar säga att man lyssnar med synen och hörseln. Att folk använder reklamer på tv är inget nytt men en effektiv marknadsföringsmetod är att publicera video på Youtube och andra sociala medier som Facebook, Instagram och Linkedin. Youtube är idag den största sökmotorn gällande video och är en effektiv sökmotor för din digitala marknadsföring.

Att använda video för marknadsföring har blivit allt vanligare eftersom det är ett effektivt sätt att kommunicera med en bredare publik. En välproducerad video kan bidra till att skapa en starkare varumärkesbild och öka förtroendet för ditt företag. En annan fördel med att publicera video på sociala medier är att det är lättare att nå ut till en specifik målgrupp. Du kan inrikta dig på demografiska kriterier, intressen och beteenden för att nå ut till de personer som är mest benägna att vara intresserade av ditt budskap.

Att publicera video på Youtube kan även ge en positiv effekt på din sökmotoroptimering. Genom att ha relevanta sökord i video och video beskrivningen kan du öka din synlighet på sökmotorer och öka trafiken till din hemsida. Det är också en fördel att Youtube är en plattform som har en stor användarbas och kan hjälpa dig att nå ut till en bredare publik.

 

Influencer marketing

Genom att samarbeta med influencers eller personer med stor följarskara på sociala medier kan du marknadsföra dina produkter eller tjänster till deras följare.

Detta kallas influencer marketing och har blivit allt mer populärt inom digital marknadsföring. Genom att samarbeta med influencers kan du nå ut till en bredare publik och få din produkt eller tjänst att synas för personer som kanske inte hade upptäckt den annars. Influencers kan ha stor påverkan på sina följares köpbeteende och det kan vara ett effektivt sätt att öka försäljningen av din produkt eller tjänst. Det är viktigt att välja influencers som passar din målgrupp och som har en trovärdig profil. Det finns olika sätt att samarbeta med influencers, såsom att de får betalt för att marknadsföra ditt varumärke eller att du skickar produkter till dem för att de ska testa och dela sina åsikter om dem med sina följare. Influencer marketing kan vara en kostnadseffektiv kanal för marknadsföring, men det är viktigt att ha en väl genomtänkt strategi och att följa regler och riktlinjer för marknadsföring på sociala medier.

Att samarbeta med influencers kan vara en effektiv marknadsföringsstrategi eftersom deras följare ofta har en hög tillit till personen de följer och litar på deras rekommendationer. Genom att arbeta med influencers kan du nå ut till en större publik och bygga upp ditt varumärke på ett autentiskt och trovärdigt sätt.

När du samarbetar med influencers kan det vara viktigt att välja en influencer som matchar din målgrupp och din produkt eller tjänst. Det är också viktigt att vara tydlig med vilken typ av samarbete det rör sig om, till exempel om det handlar om en betald annons eller ett samarbete baserat på produktutbyte.

En annan faktor att tänka på är att det inte alltid är nödvändigt att arbeta med influencers med de allra största följarskaren. Mikroinfluencers med en mindre men mer engagerad följarskara kan vara ett bra alternativ för att nå ut till en specifik nisch och skapa en mer autentisk och personlig koppling till följarna.

Det är också viktigt att övervaka resultaten av influencer-samarbetet och utvärdera dess effektivitet för att se om det är en lönsam strategi för ditt företag. Med rätt samarbete och en strategisk plan kan influencer-marknadsföring vara en mycket effektiv och framgångsrik del av din digitala marknadsföringsstrategi.

 

Hjälp med digital marknadsföring?

Har du funderingar gällande digital marknadsföring? Vi är ganska trevliga och vänliga, så prova kontakta oss så kontaktar vi dig för att ha en skön pratstund helt enkelt!

Location

Turning Torso 6004,
211 15 Malmö,
Skåne, Sverige

+46(0)763099293

info@croseo.se

Följ oss på sociala medier